Vino & čokolada

Včerajšnji večer smo si spet temeljito popestrili. :)

Gurmansko večerjo, katere glavna jed je bila “Ko se Ištrijanu strga” – rižotka s škampi in šparglji, posuta s sirom s tartufi –, mi je cenjeni gost Miha popestril s tem, da se je trudil vcepiti v mojo glavo minimalne osnove pokušanja vina Chateau Potensac.

Med čakanjem – da se je Ištrijanu do konca strgalo – sem vsaj približno osvojila termine, s katerimi se okus vina opisuje, za poobedek pa smo z izobraževanjem nadaljevali.

Moja glavna naloga je bila ugotoviti, katera čokolada najlepše harmonira z vinom in Patronom, kavnim likerjem s tequilo.

Na izbiro sem imela šest različnih okusov temne čokolade, izdelane iz šestih različnih izbranih kakavov. Elegance par excellence.

Venezuela: 70 odstotkov kakava vsebujoča čokolada z močnim, aromatičnim okusom, ki traja in traja.

Trinidad: Napram Venezueli malo mehkejša, klasična čokolada z močnim karakterjem in rafiniranim okusom.

Madagaskar: Slastna in vabljiva aroma s sledjo praženih lešnikov. Kremna poezija, ki nam pusti osvežujoč okus.

Jamaica: Močna čokolada markantnega okusa s sledjo zelišč. Čokolada s karakterjem!

Grenada: Slastna aroma kakava z nežno sledjo pikantnega. Za drzne.;)

Ecuador: Intenziven vonj z močnim okusom kakava. Prijeten okus ostane še dolgo po tem, ko čokolada že izgine.:)

Z vinom se je, po mojem, najbolj ujemala Venezuela, Miha pa je navijal za Trinidad. Kar se tiče kavne tequile, smo bili enotnega mnenje – Jamaica je kot ustvarjena za popolno poezijo, ki se preigrava na jeziku.

Foto: Alla

Ta vnos je bil objavljen v Foto, Papica z značkami , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

7 Responses to Vino & čokolada

  1. vapo says:

    z izborom čokolad ste ga ful posrali. poleg kavne tekile najbolj bajadere pašejo… 😛

  2. Alla says:

    Stari, pojma nimaš!
    Bajadera ma čist preveč cukra, da bi sploh bla užitna 😛

  3. ČrtB says:

    @vapo: se moram podpisati pod Allin komentar, sory. Ločiti je treba močno mlečne čokolade in tiste z visoko stopnjo kakava.
    To je isto, kot da bi enačil rižev narastek, ki spada k sladicam in rižoto s špargo, ki je lahko samostojna glavna jed oz. priloga.

  4. vapo says:

    Hvala za razlago. Si bom zapomnil za drugič. 😀

  5. civava says:

    Kje dobiš ta ta fin komplet čokolad. Jest sem huge fan temnih čokolad. Odkar sem probala res dobro temno čokolado nobene druge ne morem dol spravt……

  6. Alla says:

    Jaz sem jih dobila kot darilo. Bom pa malce poizvedela, kje se da zadevo nabavit. Ker je res božanska čokolada.

  7. civava says:

    No dej pliz….

Komentiranje zaprto.