Steyer večer

Pa smo pojedli še eno omamno dobro večerjo in spoznali nekaj štajerskih vin.

Tokrat se je predstavila vinska klet Steyer, katerih vina je odlično predstavil sekretar Združenja družinskih vinogradnikov – vinarjev Slovenije, g. Bruno Gaberšek.

Pa poglejmo kaj so nam v vinoteki na GR ponudili tokrat 🙂

Aperitiv: Špargelj vino  – (Steyer, suho, 2008), nežen, svež  in omamno dišeč sauvignon

Predjed: Prekajena gosja prsa na rukoli, Ranina (Steyer, suho, 2008) in renski rizling (Steyer, suho, 2007)

Ranina (že ime pove, da je zgodnja sorta)  Nežna z rahlim pridihom muškatne note. Odlična, ampak k jedi je vseeno bolj pristajal renski rizling.  Vonj me ni prav impresioniral, okus pa je bil lahek, nežno saden, podprt s kislino. Odlično je dopolnjeval simfonijo okusov dimljenih gosjih prsi in rahlo grenke rukole.

Druga predjed: Njoki s kozjo skuto, šparglji in tartufi, Steyer Mark belo in Dišeči traminec extreme

O njokih ne bi izgubljala besed – nežni in dišeči so se kar stopili v  ustih.

Steyer Mark belo (suho, 2003), narejeno iz polovice dišečega traminca, četrtine sivega pinota in četrtine chardonnaya. Res odlično vino, ki je lepo dopolnjevalo in zaokrožilo okus njokov.

Dišeči traminec extreme (Steyer, suho, 2006) pa je nekaj posebnega. Rahlo motno, jantarne barve, pripravijo po postopku rdečih vin. Razpecljane gorzdne jagode stisnejo in pustijo da 10 dni poteka maceracija (s tem se iz kožic groznih jagod izlužijo tudi fenolne snovi, kar pripomore k obstojnosti vina brez večjega dodajanja žvepla), ki da vinu prav poseben okus. Pri tem povre ves sladkor zato ta vina vsebujejo redko manj kot 13 % alkohola. Vino se postreže v dekanterju (za ta vina je zaželjeno, da “zadihajo” preden jih posrežemo, pa tudi morebitne usedline – vino ni filtrirano – ostanejo v dekanterju).

Glavna jed: Telečji hrbet v aromatični port omaki, rösti krompir, Steyer Mark rdeče (Steyer, suho, 2004) in Dišeči traminec exclusive

Z eno besedo: Omamno. 🙂

Steyer Mark rdeče, rubinaste barve in rahlo sladkega vonja. Prava čarovnija, ki jo sčarajo z mešanjem modrega pinota in zweigelta (Zweigelt je rdeča sorta vinske trte, ki jo je leta1922 s križanjem modre frankinje in pinota St. Laurent ustvaril Fritz Zweigelt ), ki 2 leti zori v rabljenih barik sodih.

Dišeči traminec exclusive je sicer podoben bratu exstreme, pa vendar maceracija ni tako dolga, vino zori v barik sodih 15 mesecev, pred flaširanjem pa ga še filtrirajo. Enako kot prej omenjeni Dišeči treminec extreme, tudi tega serviramo v dekanterju, da zadiha in razvije svoj poln okus in značilno noto.

Čudovita jantarna barva, po ocenah strokovnjakov pa je to najboljše suho vino v Sloveniji.

Sladica: Zavitek po moderno in Vaneja

O zavitku po moderno samo tole: NJAMI!

O Vaneji (Steyer, etnik 2003, sladko) pa …. sladko in zlato zimsko dete. Neprecenljivo.

Že to, da iz 25 kg dišečega traminca, obranega konec februarja, iztisnejo samo 1 dcl te omamne pijače, ki nadaljna 3 leta čaka v sodih preden jo postrežejo, pove dovolj.

In zato je Vaneja res zlata kar potrjuje tudi zlata medalja  DECANTER world wine awards 2008 🙂

Ta vnos je bil objavljen v Brlog, Papica, Utrinki, Vse po malo z značkami , , , , , , , , , , , , , . Zaznamek za trajno povezavo.

4 Responses to Steyer večer

  1. domovoj says:

    Moji kraji. 😎

  2. Noise says:

    MMmmm. Awesome shite.

  3. Si. R. says:

    U, ti prasica … Kdaj greva spet? 🙂

  4. Alla says:

    V sredo na roseje 😀

Komentiranje zaprto.