Čisto poseben vikend

Prejšnji teden je bil zakon!

Proste praznične dneve sem dopolnila z dopustom in voila, privoščila sem si jih čisto po svojem okusu.

Ponedeljek in torek sem se delala, da pospravljam brlog, sreda je bila rezervirana za mamo in “šoping in Graz”, četrtek sončno vetrovna Kremenca in fotoseansa z dvema razigranima pasjima divjakoma, petek pa malo prčkanja po brlogu in večerni odhod na obalo.

Namreč, obetalo se je primerno vreme za obiranje oljk in z mojo polovičko sva že dolgo nazaj obljubila svojo pomoč pri tem opravilu. Delu se je pridružila še moja najljubša korošica in njena polovička.

aimg_2551.jpg

Torej….obiranje oljk se je začelo s

…pobiranjem apb049635.jpg

pri čemer je naš mali pes pridno pomagal aimg_2499.jpg aimg_2501.jpg

sledila je namestitev ponjave pod oljko aimg_2539.jpg

in pa kratka demonstracija obiranja (smukanja) oljk by nono aimg_2544.jpg

Naslednji hip smo plezali okoli oljke in smukali male plodove aimg_2548.jpg apb049632.jpg apb049630.jpg,

ki so se nabirali na razprostrti ponjavi apb049633.jpg apb049634.jpg

Olive (ne morem in ne morem se navadit, da nekateri pravijo tudi plodovom oljke in ne olive?!) so potem romale v vreče in….

… v oljarno:

“čakalnica” aimg_2558.jpg

pranje in doziranje pred mletjemaimg_2564.jpg

mletje in mešanje maseaimg_2563.jpg

doziranje mase v prešne filtreaimg_2581.jpg in zlaganje le teh aimg_2595.jpg

namestitev pod prešo (ok, stiskalnico):aimg_2575.jpg

Stiskanje: aimg_2556.jpg

precejanje olja aimg_2568.jpg

Vsaka šarža ima svojega lastnika, zato mora imeti tudi svoj rezervoar za olje. Vsaka preša ima svojega: aimg_2570.jpg

Olje vsebuje v tej fazi še veliko vode, zato je na koncu potrebna še filtracija. aimg_2569.jpg

Sveže, zlatorumeno olje je bolj ostrega okusa, kot sem ga vajena, ker so nasadi oljk v Sloveniji najbolj na severu. Je pa definitivno ekstra deviško, hladno stiskano olje.

No, vikend je bil popoln. Vreme je bilo več kot odlično, družba enkratna (z vsemi obiski, ki smo jih bili deležni), delo pa nenavadno sproščujoče.

Če bo vreme tudi ta vikend vsaj približno ustrezno, bomo delovni vikend ponovili.

Pri Butulovih v Manžanu nas čaka še kar lep nasad oljk, ki čakajo pridne roke, da jih spremenijo v sonce ujeto v slastno olje.

apb049638.jpg

P.S. Zahvaljujem se Alki za večino slik. Ta vikend sem bila namreč fotografsko precej lena.

Ta vnos je bil objavljen v Foto, Utrinki. Zaznamek za trajno povezavo.

7 Responses to Čisto poseben vikend

  1. Jure says:

    Ali
    olive obirate roÄŤno po teh ogromnih nasadih? NemogoÄŤe, sy nismo v kameni dobi – al’ se motim?
    To se ja obira strojno – za eno drevo 15 minut!

  2. Alla says:

    Ja, pa vseeno obirajo oljke na roke. Ipaq ta nasad ni tako velik, da bi ga obirali strojno, pa tudi roÄŤno obiranje je neke vrste obred.
    Da ne govorim o tem, da je prav sproščujoče.
    In do dreves je treba imet spoštljiv odnos, stroj ga nedvomno poškoduje, z rokami pa oljke smukaš bolj nežno, tako kot si pač takšno drevo zasluži.

  3. Jure says:

    Neee – stroj je tudi neeeĹľen – kot sex-mashine …
    ;o)
    veš to je v bistvu prikljuÄŤek za traktor, ki ima spredaj dve hidravliÄŤni roki na debelo oviti v gumo in penasto gumo. Ti dve roki se premikata gor-dol kot recimo viliÄŤar in precej visoko, tik pod krošnjo stisneta drevo, nakar ga preko excentra na kratko in na hitro stresata – oljka zaÄŤne nekako drhteti, veje pa kar dobro in olive popadajo dol na pregrnjene plahte. 5 minut je vse otreseno, v naslednjih desetih minutah pa v sodih.
    Ĺ˝eninemu stricu na dolenjskem pa sem potem glede na to, kar sem videl, narisal skico traktorskega prikljuÄŤka za otresanje ÄŤešpelj – excenter na zadnji osovini traktorja z debelo vrvjo privezati na najmoÄŤnejšo vejo v spodnjem delu krošnje. Ne boš verjela kako dela patentek: 90% ÄŤešpelj oberejeo tako .. ostalo pa zmaltijo z latami po stari metodi. Malo se spoznam na te zadeve, saj sem sam naredil kar nekaj naÄŤrtov za stroje v svoji bivši delavnici. Takrat jih nismo smeli uvaĹľati – sy veš: sila dela mojstra – pa je bil edini izhod: pogledati mašino na sejmu in jo narediti doma sam.

  4. Alla says:

    Ne štekaš. Point je v roÄŤnem obiranju, v obÄŤutkih, v miru, v povezanosti z naravo, v “nehitenju”, v hvaleĹľnosti, ki jo izkaĹľemu drevesu, ker je našo skrb nagradilo s sadeĹľi iz katerih pridobimo potem tekoÄŤe zlato – oljÄŤno (olivno) olje v katero je ujeta barva sonca, ostrost burje in neĹľnost skrbnih rok.
    Vse je bolj osebno.
    Tako kot na koncu tudi priprava jedi iz tega olja.
    Strojno obiranje in pridelovanje olja naj ostane rezervirano za ostale, jaz pa bom ta vikend spet ustavila ponoreli ÄŤas in poÄŤasi in z uĹľitkom roÄŤno smukala zrele plodove.

  5. Jure says:

    To je tako jasno kot beli dan in – ja razumem, da je to za tebe posebno doĹľivetje.
    Tega niti nisem imel namena spodbijati – mislil sem le, da gre za veeelik nasad,
    kjer se taka poezija sprevrĹľe v obiÄŤajno garanje in sem malo zato, malo pa zaradi tega, ker
    trenutno pasem dolgÄŤas po internetu in ÄŤakam, da se kdo spomni na prevajanje, omenil
    drugaÄŤne postopke.

    Lep konec tedna

    ys

  6. ÄŚrtB says:

    Pozdravljen Jure.

    S tem, ko so nekoč skušali drevesa stresat:
    1. z njih ni padla niti polovica oljk, ker so oljke močno pritrjene (prvi dokaz, da nisi nikoli obiral oz. ne znaš uporabljat zdrave kmečke pameti)
    2. Če želimo drevo pretrest dovolj močno, se poškodujejo korenine. Posedica; če se ne posuši celotna oljka se polovica skoraj sigurno.

    Če se za obiranje uporablja grabljice, se prav tako poškodujejo veje. Predvsem tiste mlade, ki služijo za nadaljno rast.

    Oljka je posebno drevo. Najverjetneje ne veš, da se jih ne sme obirati prezgodaj zaradi vlage, pa niti v burji ali po dežju, saj se drevo tako užali.

    Sicer pa ti predlagam, da prideš kaj pogledat in se boš na lastne oči prepričal, da to mala malica, kot bi lahko laik, ki bere tvoje komentarje mislil. Vsaka roka pride prav.

    LP
    ÄŚrtB

  7. Jure says:

    Me
    veseli, da si mi razloĹľil zadevo.
    Verjetno bo res tako, kot praviš.

    Ys
    sem te zadeve gledal v Italiji,
    pa sem mislil, da je to OK.

    Kot
    pa vidim, se morajo Italjani še veliiiko
    nauÄŤiti od slovenskih pridelovalcev. Ob
    naslednji priliki jih pouÄŤim.

    :o)

Komentiranje zaprto.